Voortgezet onderwijs

Kranenburgh biedt workshops aan voor alle klassen en niveaus van het voortgezet onderwijs. Bekijk hier het aanbod.

Jonge Kunstkijkers

Leerlingen maken kennis met verschillende vormen van beeldende kunst. Modern en hedendaags, schilderijen en fotografie, eitempera en sluitertijden, cultuur en natuur. Aan de hand van een kunstkijker gaan de leerlingen in duo’s op pad om de tentoonstellingen en verschillende kunstvormen zélf te ontdekken. Middels interactieve werkvormen en onderzoeksvragen wordt er toegewerkt naar een eigen mini-tentoonstelling.

Duur: 90 minuten
Klas: VMBO, onderbouw HAVO/VWO
Kosten: 120 euro per klas (maximaal 32 leerlingen)

Floris Jespers, Bonjour Ostende, 1926 - 1927. Olieverf op doek. Privé collectie, courtesy Patrick Derom Gallery, Brussel

Museummakers

Leerlingen als toekomstige museummakers. Welke kunstwerken spreken hun aan? En welke keuzes zouden zij maken in hun eigen museum?  Aan de hand van een kunstkijker gaan de leerlingen in duo’s op pad om verschillende vormen van beeldende kunst te onderzoeken. Modern en hedendaags, schilderijen en fotografie, eitempera en sluitertijden, cultuur en natuur.  Hun eigen interpretatie en opinie staat centraal. Middels interactieve werkvormen en onderzoeksvragen wordt er toegewerkt naar een mini-tentoonstelling.

Duur: 90 minuten
Klas: VMBO 4, bovenbouw HAVO/VWO (ook geschikt voor CKV 2.0)
Kosten: 120 euro per klas (maximaal 32 leerlingen)

Beeld | Taal

Bergen heeft een magische aantrekkingskracht op kunstenaars. Niet alleen op schilders en beeldhouwers, maar ook op muzikanten, schrijvers en dichters. Deze museumles gaat over gedichten. Drie Bergense dichters geven hierbij het voorbeeld. Dichten is eigenlijk een soort schilderen met woorden. Zoals een schilder iets wil vertellen over hoe hij de wereld om zich heen ziet, zo creëert een dichter een beeld met woorden. In deze les gaan de leerlingen met ervaren museumdocenten in kleine groepjes een eigen gekozen kunstwerk vanuit verschillende invalshoeken beschrijven, om vervolgens woorden te geven aan hun eigen interpretatie in dichtvorm. 

Duur: 90 minuten
Klas: 4, 5 HAVO en 4, 5, 6 VWO
Kosten: 120 euro per klas (maximaal 32 leerlingen)

Awoiska van der Molen, #206-8. 2009. Gelatine zilverdruk. Courtesy Annet Gelink Gallery.

Programma op maat

Een programma op maat maken is mogelijk bij iedere tentoonstelling. Wilt u bijvoorbeeld een verdiepingsprogramma voor CKV 2.0 of werkt de klas vanuit een bepaald thema? Alles kan! Graag minimaal 4 weken van tevoren aanvragen, de kosten zijn afhankelijk van de wensen. Neem contact op over de mogelijkheden  via educatie@kranenburgh.nl.

Reserveren

Programma’s moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangevraagd. Tot 48 uur van tevoren kunt u nog kosteloos annuleren, hierna brengen wij 50% in rekening. Neem voor meer informatie of het reserveren van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl.