Museum Kranenburgh presenteert dit voorjaar A Touch of Light; een tentoonstelling waarmee het museum licht wil bieden in (deze) donkere tijden. De werken in de tentoonstelling verbeelden schijnbaar vanzelfsprekende, maar feitelijk ongrijpbare momenten waarin het natuurfenomeen licht een centrale rol speelt. De tentoonstelling is dan ook geen ontsnapping aan de werkelijkheid, maar nodigt uit tot bezinning, contemplatie en verstilling; een hulpmiddel om de realiteit met frisse moed tegemoet te treden.

De geselecteerde werken, waaronder schilderkunst, fotografie en een installatie, delen een sferisch en vaak ook poëtisch karakter. De kunstenaars zijn gedreven door de wens ‘het immateriële’ te vangen in pigment, verf of een andere materie. Licht maakt kleuren en vormen zichtbaar, maar hoe schilder je licht? Hoe geef je vorm aan iets dat uiterst ongrijpbaar is? Iets dat bovendien continu verandert? Ieder van de kunstenaars in de tentoonstelling geeft op eigen wijze vorm aan de sensaties van licht.

Manifestaties van licht

Edgar Fernhout (1912-1974) was gefascineerd door het licht in het Bergens landschap. In abstracte voorstellingen gaf hij licht en de sfeer van verschillende seizoenen in het landschap weer. Esther Tielemans (1976) hanteert de beleving van landschappen en luchten als vertrekpunt en onderzoekt in hoeverre abstracte begrippen als vorm, kleur en verhouding de ervaring van ruimte bepalen en beïnvloeden. De jonge kunstenaar Caja Boogers (2001) concentreert zich in zijn werk op reflecties van licht op ijsoppervlaktes, die hij in gecombineerde technieken schildert.

Niet alleen in schilderkunst speelt de weergave van licht een grote rol. Ann Veronica Janssens (1956) bijvoorbeeld, maakt installaties en sculpturen zonder vaste vorm waarin manifestaties van licht een belangrijke rol spelen (stoom, nevel, optisch bedrog, kleuren). Ook fotografie is bij uitstek een medium waarin licht van groot belang is. Fotograaf Viviane Sassen (1972) filtert licht letterlijk met (zichtbare) kleurfilters in haar surreële foto’s.

Deelnemende kunstenaars

Ann Veronica Janssens (GB, 1956) | Caja Boogers (NL, 2001) | Edgar Fernhout (NL, 1912-1974) | Esther Tielemans (NL, 1976) | Jaap Hillenius (NL, 1934-1999) | Jan Andriesse (ID, 1950- NL, 2021) | Jannemarein Renout (NL, 1969) | Jef Verheyen (BE, 1932- FR, 1984) | Viviane Sassen (NL, 1972) | Willem van Althuis (NL, 1926-2005).

Samenstelling 

De tentoonstelling is samengesteld door artistiek directeur Colin Huizing en gastcurator Nanda Janssen. Nanda Janssen is curator en kunstcriticus, tevens intendant beeldende kunst voor de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Ze woont in Parijs.