Museum Kranenburgh presenteert Iris Kensmil, die dit jaar samen met Remy Jungerman Nederland vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië.

Iris Kensmil (1970) woont en werkt in Amsterdam en toonde haar schilderijen en tekeningen de afgelopen jaren onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum en het Centraal Museum Utrecht. Ze laat ons kennismaken met auteurs, filosofen, activisten en muzikanten die verbonden zijn aan de zwarte emancipatiebeweging. Zo wil ze een completer beeld van het verleden schetsen, onontbeerlijk voor de verbeelding van een toekomst.

Blues Before Sunrise accentueert het persoonlijke van het werk van Iris Kensmil door de breedte van haar thema’s, perspectieven en werkwijzen te tonen. De sociale component is wezenlijk voor haar werk, maar – zoals ook in Venetië – is de directe indruk er een van een schilderkunstige verbeelding van diverse verhalen en meerdere identiteiten.

De tentoonstelling is op 1 december a.s. vanaf 15.00 uur te zien voor genodigden bij de opening van tentoonstelling Aat Veldhoen - Levenskunst.
 

Special event

Op 19 januari 2020 vindt een special event plaats rondom kunstenaar Iris Kensmil en haar werk. Het programma ziet er als volgt uit:
 
15.00 uur
Welkom door Mariette Dölle, directeur Museum Kranenburgh
Cultuurhistoricus en projectleider Mapping Slavery NL, Nancy Jouwe gaat in gesprek met Iris Kensmil
Spoken word performance door word-artist en schrijver Babs Gons

16.00 uur  
Borrel & muziek in het museumcafé
 
Kijk voor het special event ook hier. 
Wil je erbij zijn? Laat het ons weten via rsvp@kranenburgh.nl. Deelname is gratis, exclusief museumentree.
 

In deze podcast spreekt Iris Kensmil met Caspar Stalenhoef over het werk dat in Kranenburgh te zien is. Luister de podcast via Spotify, Apple Podcasts of hieronder.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds
De publicatie Iris kensmil - Blues Before Sunrise wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Niemeijer Fonds