Meesterillustrator

Meesterillustrator Thé Tjong-Khing (Purworejo, 1933) is één van Nederlands bekendste kinderboekenillustratoren. Generaties kinderen groeiden op met zijn tekeningen bij de verhalen van onder andere Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. Op zijn zeventigste kiest Thé ervoor uitsluitend nog te tekenen vanuit de fantasie. Hij begint met het maken van zijn eigen beeldverhalen zoals Waar is de taart? (2004) en het herschrijven en illustreren van sprookjes in De sprookjesverteller (2018).

Vrolijk & lichtvoetig, spanning & onheil 

Deze tentoonstelling toont een selectie van Thé’s illustraties uit de afgelopen tien jaar, waarin hij een uniek handschrift ontwikkelde. Voelbare dreiging, maar ook veel humor en vrolijk ‘jatwerk’ uit onder meer de beeldende kunst zijn de drie sleutelingrediënten waarmee Thé zijn tekeningen inkleurt. De voorstellingen zijn vrolijk en lichtvoetig wanneer hij zich uitleeft op overdadige, grappige details en zijn passie voor kunst en geschiedenis.  Tegelijkertijd is er de schaduwzijde, waarin zich naderend onheil aandient. Juist deze spanning intrigeert Thé al van jongs af aan. Het kind in hem hoeft hij niet op te roepen, dat is er gewoon. Nog regelmatig staat Thé voor een grote passpiegel in zijn atelier te acteren als een vechtende ridder, een bange prinses of een ijdele gelaarsde kat. Niet zozeer om de lijnen te kunnen zetten, maar om ze te beleven. Dit levert spannende, vaak hilarische en herkenbare tekeningen op.

Studio C 

Nog altijd tekent Thé dagelijks, alleen ietsje langzamer dan vroeger. In Studio C nodigt Thé je uit om zijn tekening af te maken met je eigen illustratie.  

Studio C x Thé Tjong-Khing is de derde in een reeks participatieprojecten van Studio C, het educatief atelier van Museum Kranenburgh waar je zelf aan de slag kunt.