Lucht van de Bergense School

Museum kranenburgh laat je deze zomer en dit najaar helemaal op adem komen met een spannende presentatie van schilderijen uit de eigen collectie. Deze selectie werken viert het fenomeen lucht, tevens het centrale thema in de tentoonstelling Lucht verderop in het museum.

Gestel

Het bekendste werk in de collectie van Museum Kranenburgh heeft lucht als onderwerp: Herfst (1909) van Leo Gestel. Een klein schilderij, maar groots als schilderkundig experiment. Een dreigende Hollandse wolkenlucht overspant een nietig landschap en neemt vrijwel het hele doek in beslag. Gestel schilderde de ervaring van het buiten zijn, overgeleverd aan de elementen.

Bergen

Kunstenaars die zich begin vorige eeuw vestigden in Bergen werden aangetrokken door het natuurschoon, het licht van zee, de frisse (zee)lucht. Het plezier van het buiten zijn en buiten werken 'naar de natuur' kon hier volop worden genoten en menigeen ging, eenmaal in Bergen, niet meer terug naar Amsterdam of elders. Hoewel discussies over klimaat en milieu destijds amper speelden, was er grote aandacht en waardering voor de schoonheid van de natuur en de kracht van de elementen. En Bergen behield deze aantrekkingskracht, ook na de periode van de Bergense School. Zo betrok schilder Edgar Fernhout na het overlijden van zijn moeder Charley Toorop haar Bergense atelierwoning De Vlerken en begon de schoonheid van lucht en licht in en rond Bergen te vangen in zijn abstracte doeken.

In deze presentatie krijgt lucht gestalte in een dreigende hemel boven de polder, in een zinderend-zomers landschap of in de kleur van vrieskou.

Tip

Kom alvast in de stemming en luister hier naar het interview voor EO NPO Radio 5 (juli 2020) met dorpsdichter Arij van der Vliet, die vertelt over de bezielde bomen, het bijzondere licht, de Ruïnekerk en de kracht van kunst in het dorp Bergen.